Label makanan dalam
kehidupan seharian.
Penjagaan kesihatan amat penting dalam kehidupan seharian.
Pelbagai cara boleh dilakukan untuk menjaga kesihatan termasuk bersenam,
mengamalkan pemakanan seimbang, dan menjalankan pola hidup sihat. Namun, ada
satu perkara yang kerap dilupakan iaitu sentiasa berhati-hati membeli produk
makanan dengan membaca label yang tertera pada pembalut makanan.
Pelabelan
makanan adalah keterangan mengenai tahap atau kandungan nutrien yang terdapat
pada label makanan.Ia merupakan akuan yang benar mengenai kualiti pemakanan bahan
makanan tersebut. Pelabelan
makanan bertujuan untuk membekalkan maklumat yang benar dan jelas tentang
sesuatu produk. Label hendaklah mematuhi PPM 1985 dan tidak boleh mengelirukan
atau memperdayakan pengguna. Sejak bulan Mac 2004, kebanyakan makanan komersial
yang dijual di Malaysia dikehendaki meletakkan label makanan yang menyediakan
maklumat kepada orang awam untuk membantu mereka membuat pilihan.
Label makanan berfungsi sebagai perantara
komunikasi dengan pihak pengeluar makanan yang ingin menerangkan kepada
pengguna akan kebaikan produknya daripada sudut kesihatan. Ia memberi maklumat
mengenai jumlah dan jenis nutrien yang terkandung dalam produk makanan
tersebut.
Selain
itu, pelabelan makanan juga bertujuan
untuk menyediakan satu cara penyampaian maklumat mengenai kandungan nutrien
atau zat makanan pada label setiap makanan yang dikeluarkan.Dengan ini, ia
dapat membantu pengguna membuat pemilihan makanan yang bijak.Pelabelan makanan
merupakan satu kaedah untuk memberitahu pengguna mengenai kualiti pemakanan
sesuatu bahan makanan.
Sehubungan
dengan itu, pelabelan makanan turut
menyokong aktiviti pendidikan pemakanan kerana ia menggalakkan penggunaan
prinsip pemakanan yang kukuh dalam pemilihan makanan dan penyediakan hidangan. Pelabelan makanan juga
memberi faedah kepada industri makanan kerana ia membolehkan pengeluar makanan
dan peruncit untuk mengutamakan kandungan zat makanan dalam setiap produk yang
dikeluarkan kepada pengguna secara faktual. Ini akan menggalakkan pengeluar
makanan untuk menjadi lebih prihatin terhadap kepentingan mengeluarkan makanan
yang berkhasiat. Dengan adanya maklumat pada label, pihak pengeluar
bertanggungjawab untuk menjalankan prosedur jaminan kualiti supaya maklumat
tersebut adalah benar. Kualiti produk lebih terjamin kerana pihak pengeluar
akan berusaha memelihara kandungan nutrien di dalam produknya sepertimana yang
tertera pada label.
Label bukan sahaja berfungsi sebagai pelengkap
hiasan pembungkus makanan, malah ia mampu membantu kita membuat pilihan
pemakanan yang bijak sekiranya kita mengetahui cara membaca dengan betul dan
memahami maklumat yang tertera dalam label tersebut. Pada label makanan
tersebut, kita perlu mengetahui pelbagai perkara penting seperti kandung
pemakanan. Maklumat ini boleh didapati di bahagian Maklumat Pemakanan yang
menyenaraikan jenis dan jumlah nutrien yang diperolehi apabila kita mengambil
produk ini.
Kita seharusnya sentiasa peka dengan
tarikh luput produk dan kita hanya mengambilnya sebelum tarikh luput yang
tertera pada label produk tersebut. Ini kerana, kualiti dan kandungan pemakanan
di dalamnya akan terjejas sekiranya kita mengambil produk ini selepas tarikh
luputnya.
Sekiranya kita mahu mencuba mengurangkan
pengambilan lemak atau ingin mengetahui jumlah sebenar lemak yang kita ambil,
bandingkan label pada produk makanan yang berbeza dan pilihlah makanan yang
mengandungi jumlah lemak dan lemak tepu yang paling sedikit. Di Malaysia, hanya
produk yang mengandungi kurang daripada 3.0g lemak dalam setiap 100g makanan
pejal atau 1.5g dalam setiap 100ml makanan cair boleh menuntut status “Rendah
Lemak” .
Selain itu, kiraan kalori adalah sangat penting.
Oleh yang demikian, kita perlu perhatikan jumlah kalori yang kita ambil dalam setiap
hidangan. Bebas lemak tidak bererti bebas kalori. Item rendah lemak pula
mungkin mengandungi sama banyak kalori dengan makanan lemak penuh. Sekiranya
label menyenaraikan 1 hidangan bersamaan 3 biskut serta 100 kalori dan pengguna
mengambil 6 biskut, maka ini bermakna pengguna telah mengambil dua kali ganda
jumlah kalori dan lemak.
Kadar kalori bagi sebungkus
makanan juga perlu diperiksa. Pada setiap pembalut makanan akan tertera kadar
kalori dan kalori daripada lemak. Hal ini menunjukkan jumlah tenaga yang boleh
diperolehi daripada makanan. Jika terlalu banyak kalori masuk ke dalam tubuh
badan untuk tempoh sehari, berat badan akan bertambah dan risiko kegemukan akan
meningkat. Sebagai panduan, 40 kalori dalam sesuatu makanan termasuk dalam
kategori rendah, 100 kalori adalah kategori sederhana, dan 400 kalori adalah
kategori tinggi.
Semua label makanan menyenaraikan ramuan produk
berdasarkan beratnya.Ramuan yang paling banyak jumlahnya akan disenaraikan
dahulu. Ramuan yang paling sedikit jumlahnya akan disenaraikan paling akhir.
Rujuk senarai ramuan untuk mencari bahan yang ingin kita elakkan atas
sebab-sebab kesihatan atau perubatan. Contohnya, jika pengguna ingin
mengurangkan pengambilan gula maka pengguna seharusnya memilih makanan yang
tidak mengandungi gula atau mempunyai kandungan seperti sukrosa, glukosa,
fruktosa yang dapat diperhatikan di bahagian senarai ramuan pada label makanan.
Senarai ramuan pada label makanan juga merupakan
tempat yang baik untuk mencari ramuan yang perlu bagi meningkatkan tahap
kesihatan. Contohnya, jika keluarga kita mempunyai sejarah penyakit jantung,
kita mungkin mahu mencari makanan yang mengandungi ramuan yang baik untuk
jantung bagi melengkapi pemakanan kita seperti lemak mono tak tepu iaitu
zaitun, jagung, atau bijian penuh iaitu seperti oat atau gandum. Tambahan lagi,
jika kita ingin meningkatkan kesihatan tulang, pilihlah makanan yang
mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D.
Mengikut undang-undang di Malaysia, natrium dan
kolesterol adalah tidak wajib disenaraikan dalam label makanan. Walau
bagaimanapun, kita masih boleh menemuinya tersenarai dalam sesetengah label
makanan. Natrium merupakan sebahagian daripada garam, oleh itu mereka yang mahu
menjaga pengambilan garam atau memelihara tekanan darah, adalah lebih baik
memilih makanan yang rendah kandungan natrium.
Justeru itu, kandungan karbohidrat juga tertera
pada label makanan dalam sesuatu produk makanan. Karbohidrat boleh didapati
daripada bijirin penuh, ubi kentang, gula dan sebagainya. Bukan sahaja kita harus
memerhatikan jumlah karbohidrat yang diambil, tetapi juga sumber daripada
manakah ia diperolehi. Contohnya, kedua-dua produk A dan produk B mengandungi
15g karbohidrat. Sumber karbohidrat bagi Produk A ialah daripada bijirin bijian
penuh manakala sumber utama karbohidrat bagi Produk B adalah daripada gula.
Menilai daripada sumbernya, Produk A seharusnya menjadi pilihan berbanding
Produk B.
Sebagai pengguna yang prihatin, kita perlulah bijak menilai makanan. Ilmu
pengetahuan adalah kunci penilaian yang baik. Dengan memahami makna istilah
yang terkandung dalam label, kita boleh membandingkan jenis-jenis makanan
berdasarkan faktor seperti kandungan nutrien dan kualiti ramuan yang
digunakan.
Kesimpulannya, pengguna
perlu berhati-hati dalam memilih produk makanan dengan membaca label makanan
terlebih dahulu. Ini kerana, ia memberi kesan kepada kesihatan dan kehidupan
dalam jangka masa panjang. Tidak dilupakan, pengguna perlu melihat tarikh luput
sesuatu produk makanan sebelum membeli.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan